Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ



Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου
========

Ο Αλιόσα - ο ήρωας του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφκσι “Αδελφοί Καραμάζοφ” - είχε καταγράψει και μερικές διδαχές του στάρετς Ζωσιμά.
Θα παρατεθούν εδώ μερικές συμβουλές του.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
_________
Μιλώντας για την προσευχή έλεγε: «Νέε, μην ξεχνάς την προσευχή σου· σε κάθε σου προσευχή, αν είναι ειλικρινής, θα προβάλλει ένα καινούργιο αίσθημα και μέσα σ’ αυτό μια καινούργια σκέψη, που άλλοτε την αγνοούσες και που θα σου δώσει καινούργιο θάρρος. Και θα καταλάβεις πως η προσευχή είναι διαπαιδαγώγηση». «Όταν είσαι μόνος, να προσεύχεσαι. Ν’ αγαπάς, να γονατίζεις και ν’ ασπάζεσαι τη γη. Να φυλάς τη γη και να την αγαπάς ακούραστα, αχόρταγα, όλα να τ’ αγαπάς, να επιζητάς τον ενθουσιασμό και την έκσταση της αγάπης. Πότισε τη γη με τα δάκρυα της αγαλλίασης κι αγάπα αυτά τα δάκρυά σου. Αυτή την έκσταση μη την ντρέπεσαι, αγάπα την γιατί είναι μεγάλο δώρο του Θεού και δε δίνεται στους πολλούς μα μονάχα στους εκλεκτούς».

Ο ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ
____________
Ο Στάρετς Ζωσιμάς συμβούλευε τους ανθρώπους να αγαπούν. Έλεγε: «Αγαπάτε τη δημιουργία του Θεού και στην ολότητά της μα και στο κάθε κομματάκι. Αγαπάτε το κάθε φυλλαράκι, την κάθε αχτίδα του Θεού. Αγαπάτε τα ζώα, αγαπάτε τα φυτά, αγαπάτε το κάθε τι. Όταν θα αγαπήσεις το κάθε τι, θ’ ανακαλύψεις μέσα σ’ αυτά τα πράγματα το μυστικό του Θεού. Και μια και θα το ανακαλύψεις, θα το κατανοείς όλο και πιο πολύ με την κάθε μέρα που θα περνάει. Και στο τέλος θ’ αγαπήσεις όλο τον κόσμο με μια ακέραια, παγκόσμια αγάπη.

ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
__________
Ν’ αγαπάτε ιδιαίτερα τα παιδάκια γιατί κι αυτά είναι αναμάρτητα, σαν τους αγγέλους, και ζούνε για να μας δίνουν χαρά, για να εξαγνίζουν τις καρδιές μας και είναι σαν μια υπόδειξη για μας. Αλλοίμονο σ’ όποιον προσβάλλει ένα παιδί».

ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΟΧΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
__________
Μιλούσε για την αποδίωξη της απόγνωσης λόγω της αμαρτίας. Έλεγε: «Αν αμαρτήσεις συ ο ίδιος και είναι η ψυχή σου περίλυπη μέχρι θανάτου για τα κρίματά σου ή για το αναπάντεχο κρίμα σου, τότε αγάλλου για έναν άλλο, για έναν δίκαιο, αγάλλου για το ότι, αν και συ αμάρτησες, αυτός είναι δίκαιος και δεν αμάρτησε».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΩΣΙΜΑ
______________
Ο στάρετς Ζωσιμάς δίδοντας τον ορισμό της κόλασης έλεγε ότι η κόλαση «είναι το μαρτύριο να μην αγαπάει κανείς» Και συνέχισε: «Μια φορά, μέσα στο άπειρο, το άμετρο σε χρόνο και σε διάστημα, δόθηκε σε μια πνευματική ύπαρξη - με την εμφάνισή της στη γη - η δυνατότητα να πει στον εαυτό της: "υπάρχω άρα αγαπώ"».

ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου