Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο πιστός ούτε εύπιστος είναι ούτε άπιστος


Για την σημερινή Κυριακή του αποστόλου Θωμά, παρουσιάζουμε μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την εξαίρετη ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, με θέμα «Απόντος του Θωμά και παρόντος» (15-5-2005), για την πίστη κατόπιν έρευνας.

Ο πιστός ούτε εύπιστος είναι ούτε άπιστος

η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑΣτον λόγο των αποστόλων ότι είδαμε τον Κύριο, τί αντέταξε ο Θωμάς; «Εαν μη ίδω εν ταις χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων», εάν δεν δω στα χέρια του «τον τύπον των ήλων», το σημάδι, τα σημάδια από τα καρφιά, «και δεν βάλω την χείρα μου εις την πλευράν αυτού», να εξετάσω την πληγή απο το λόγχισμα της πλευράς, δεν θα πιστέψω. Δεν πίστευε ούτε στα μάτια του! Δεν είπε «αν δεν δω με τα μάτια μου μόνον». «Και δεν βάλω» λέει, «το χέρι στον τύπον των ήλων και στην λογχισμένη πλευρά», ούτε στα μάτια του δεν πίστευε.
Να μην λένε μερικοί ότι οι χριστιανοί είναι εύπιστοι. Λάθος! Δεν είναι εύπιστοι οι χριστιανοί. Ούτε εύπιστοι είναι, ούτε άπιστοι, εξετάζουν τα πράγματα και τότε πιστεύουν. Μιλάω για συνειδητούς χριστιανούς. Επαναλαμβάνω ο συνειδητός χριστιανός ούτε εύπιστος είναι, ούτε άπιστος είναι, αλλά πιστός μετά λόγου, εξετάζει τα πράγματα, τα τεκμήρια και τότε πιστεύει.
Την ομιλία θα τη βρείτε με τον αριθμό 428, στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», της αγαπημένης Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου