Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Σχέση της Βάπτισης και της Σταύρωσης του Χριστού

Παρακάτω παρουσιάζουμε πολύ μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την πολύ ωφέλιμη ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου «Γιατί βαπτίσθηκε ο Χριστός», για την σχέση της Βάπτισης και του Θείου Πάθους του Χριστού, που είναι οι μεγαλύτερες ταπεινώσεις του Χριστού.

Σχέση της Βάπτισης και της Σταύρωσης του Χριστού

ΒΑΠΤ«Δύο λοιπόν σταθμοί ταπεινώσεως. Η μεγάλη πολύ μεγάλη, η Σταύρωση και μικρότερη μετά τη Σταύρωση ταπείνωση, η Βάπτισις. Γι’ αυτό τί λέγει ο Ιωάννης στην Α’ καθολική του επιστολή σε μια μάλιστα έτσι μυστικίζουσα διάθεση; «Ούτος εστίν ο ελθών δι’ ύδατος και αίματος Ιησούς Χριστός». Αυτός είναι που ήλθε με το νερό και το αίμα. Με το νερό της Βαπτίσεως και το αίμα της Σταυρώσεως. Και με τα δύο αυτά στοιχεία μας έπλυνε, Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός που ήλθε με ταπείνωση και με θυσία στον κόσμο. Σταυρωταί και ανασταυρωταί του Χριστού Έχει σχέση η Βάπτισις με τη Σταύρωση. Και αυτή τη σχέση ενθυμείται ο υμνογράφος την πιο κρίσιμη ώρα της Μεγάλης Παρασκευής, όταν υψώνεται ο Εσταυρωμένος εν μέσω του Ναού και ο ιερέας εκφωνεί «Σήμερον κρεμάται επι ξύλου ο εν ύδασιν την γην κρεμάσας». Εκείνη την στιγμή η Εκκλησία ενθυμείται και το γεγονός της Βαπτίσεως «Ράπισμα κατεδέξατο ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ». Καταδέχθηκε ράπισμα από το χέρι του δούλου του αρχιερέως, Εκείνος που στον Ιορδάνη ποταμό με τη Βάπτιση Του, ελευθέρωσε τον Αδάμ. Ελευθερωνόμεθα με την Σταύρωση, ελευθερωνόμεθα και με τη Βάπτιση και με όλες επαναλαμβάνω τις πράξεις της ζωής του Χριστού».
Ολόκληρη την ομιλία θα την βρείτε, με τον αριθμό 79,
στο βιβλιοπωλείο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»
της αγαπημένης Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότητας του π. Αυγουστίνου,
Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα.
Δείτε και Ηχητικό απόσπασμα από ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου για τον τρόμο του αγίου Ιωάννου και του Ιορδάνου, πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου