Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Γνωστό το σήριαλ, βγαλμένο με καρμπόν

Γνωστό το σήριαλ, βγαλμένο με καρμπόν



Ο Γιανουκόβιτς, 
το Άγιον Όρος 
και η παραφιλολογία
Μόλις εξαφανίστηκε από το Κίεβο ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μου τηλεφώνησε αγιορείτης μοναχός. «Να δεις που αν δεν εμφανιστεί σύντομα, θα τον ψάχνετε και αυτόν στο Αγιον Ορος», μου είπε, και πριν αλέκτορα φωνήσαι, έσπευσαν κάποια ΜΜΕ στο Κίεβο να «αποκαλύψουν» ότι ο έκπτωτος πρόεδρος «την έκανε» στον Αθω.
Περισσότερες πληροφορίες δεν δόθηκαν, αλλά δεν χρειαζόταν. Αφέθηκε η φαντασία να οργιάσει. Ο Γιανουκόβιτς επιβιβάζεται σε αεροσκάφος κάπου στη ρωσόφωνη Ουκρανία, μπορεί στο Χάρκοβο, ίσως στην Οδησσό, δεν αποκλείεται στη Γιάλτα, χωρίς να τον αντιληφθούν οι ουκρανικές αρχές του αεροδρομίου, που υποτίθεται πως τον αναζητούν. 

Το αεροσκάφος απογειώνεται κανονικά, διασχίζει τον εναέριο χώρο κάμποσων χωρών δίχως να ενημερώνει τους πύργους ελέγχου για τον υψηλό επιβάτη, όπως γίνεται σε περιπτώσεις που υπερίπτανται αρχηγοί κρατών, και όταν πέφτει το σκοτάδι προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια κάνει την εμφάνισή του στην πίστα και, από το σταθμευμένο σε κάποιο απόμερο σημείο του διαδρόμου αεροσκάφος, παραλαμβάνει έναν επιβάτη που φοράει μαύρα γυαλιά και ρωσικό γούνινο καπέλο «σάπκα». Αναπτύσσει ταχύτητα και εξαφανίζεται.
Στο λιμάνι της Ουρανούπολης, ένα ταχύπλοο σκάφος περιμένει με αναμμένη τη μηχανή και, μόλις φτάνει το αυτοκίνητο, παραλαμβάνει τον «άνθρωπο που έφτασε από το κρύο» μαζί με έναν-δυο συνοδούς του και ανοίγεται στον κόλπο του Αγίου Ορους.
Δέκα λεπτά αργότερα, ο Γιανουκόβιτς περνάει την πύλη της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος όπου εγκαταβιούν ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής μοναχοί. Ανοίγουν αποκλειστικά για την περίσταση τις βαριές πόρτες, καθώς με τη δύση του ηλίου τα μοναστήρια κλείνουν, για να υποδεχθούν τον μυστηριώδη προσκυνητή.
Μοναχοί τσιλιαδόροι
Ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται πλέον σε ασφαλή χέρια. Χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις αρχές του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, την Αστυνομία, την ΕΥΠ, το Λιμεναρχείο, το τοπικό φυλάκιο της ΕΛ.ΑΣ., κανέναν απολύτως. Από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους ενημερώνεται, αλλά κάνει τα «στραβά μάτια», καθώς μάλιστα ο πρόεδρος είναι παλιός γνώριμος, όπως θα φανεί παρακάτω, στις Καρυές. Ενα άρτια οργανωμένο δίκτυο μοναχών, στημένο άρον άρον, τίθεται σε λειτουργία για την προστασία του και ένα αόρατο τείχος υψώνεται γύρω από τον βαθιά θρησκευόμενο ηγέτη. Η συγκεκριμένη μονή όμως δεν θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και έτσι, ενδεδυμένος με ράσο, ο Γιανουκόβιτς μεταφέρεται από μυημένους καλόγερους σε κάποιο απομακρυσμένο κελί ή σκήτη, όπου εγκαθίσταται, ενώ ρωσόφιλοι μοναχοί εκτελούν βάρδιες σε ρόλο τσιλιαδόρων, για την περίπτωση ανεπιθύμητων επισκεπτών. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να φτάσει, δηλαδή, στον Αθω ανενόχλητος ο Ουκρανός τέως; Οι καλές εποχές που ερχόταν με την επίσημη ιδιότητά του στο Αγιον Ορος και απολάμβανε τιμές αρχηγού κράτους, με κωδωνοκρουσίες, βυζαντινές ψαλμωδίες και δώρα, πέρασαν. Αλλά και τότε έπαιρνε μέτρα γιατί φοβόταν. Οχι ότι θα τον συλλάβουν, αλλά ότι θα τον... δηλητηριάσουν. Και εδώ κάπου η φαντασία δίνει τη θέση της στην ψυχιατρική. Το 2011 ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέπτεται τις Καρυές όπου συναντιέται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Επισήμως πήγε για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ενθρόνιση του κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο πραγματικός λόγος όμως για τον οποίο επιδίωξε τη συνάντηση ήταν να ζητήσει την εγκατάσταση Ουκρανών μοναχών σε μια μεγάλη σκήτη του Αθω, αίτημα που απέρριψε ο Πατριάρχης.
Κατά το παραδοσιακό κέρασμα που προσφέρει η Ιερά Κοινότητα στους υψηλούς επισκέπτες της, στο κτίριο της επιστασίας, οι φρουροί του Γιανουκόβιτς άλλαξαν αστραπιαία το ποτήρι με το νερό που του προσφέρθηκε και το αντικατέστησαν με άλλο από δικό τους μπουκάλι για «λόγους ασφαλείας». Το φάντασμα της φημολογούμενης δηλητηρίασης (;) του προκατόχου του, Βίκτορ Γιουσένκο, από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με τη διοχέτευση διοξινών στο νερό, που είχε ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση του προσώπου του, τον κατατρέχει...
Μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές ο Γιανουκόβιτς δεν είχε δώσει σημεία ζωής στο Αγιον Ορος. Δεν αποκλείονται όμως ραγδαίες εξελίξεις, καθώς πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι στις επόμενες ημέρες αναμένονται στο Αγιον Ορος ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια πρακτόρων από ΗΠΑ, Γερμανία και Ρωσία, εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας ανιχνευτές, για να ερευνήσουν μοναστήρια, κελιά, δάση και χαράδρες της αθωνικής χερσονήσου. Είναι τα ίδια που ξετρύπωσαν από κρυψώνες του Αθω τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου