Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Κοίμησις μοναχού Νικοδήμου (Μπιλάλη)


Μία νέα απώλεια ήλθε να καταγραφεί μέσα σε λίγες μέρες για την Αθωνική πολιτεία. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους π. Νικόδημο (Μπιλάλη), ο οποίος σε ηλικία 85 ετών υπέστη θανάσιμο τραυματισμό σε εργασίες του κελιού του, το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιουνίου 2014.
nikbil2
Ο μακαριστός π. Νικόδημος μόναζε στο Παντοκρατορινό κελί της Υπαπαντής του Κυρίου, στην περιοχή της Καψάλας, συνδύαζε δε κατά μοναδικό τρόπο τη μοναχική άσκηση με πλήθος έργων ευποιίας και πνευματικής καρποφορίας.  Συγκεκριμένα, υπήρξε ιδρυτής και αντιπρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Φίλων Πολυτέκνων, η οποία είναι ιδιαιτέρως γνωστή ανά το πανελλήνιο για την ουσιαστική και πολυσχιδή στήριξη του θεσμού της οικογένειας.
Ακόμη, έγινε γνωστός για τη συγγραφή του Βίου του αγ. Αθανασίου του Αθωνίτου, ο οποίος κατά μία συγκυρία της θείας βουλήσεως τελεύτησε κατά παρόμοιο τρόπο με το μεταστάντα βιογράφο του…. Επίσης, πρωτοστάτησε στην ανακαίνιση του ναϋδρίου του του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Καψάλα. Το δε συγγραφικό έργο που έχει αφήσει είναι πλούσιο σε μέγεθος και σε ποιότητα.
Όπως έγινε γνωστό, η ταφή του θα τελεσθεί σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Ι.Μ. Παντοκράτορος, στις 13:00.
Νικοδήμου του μοναχού αιωνία η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου