Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Άγιο Όρος : Ταξίδι στην καρδιά της Ορθοδοξίας

Το Άγιον Όρος είναι ένας τόπος προσευχής και όχι μόνο. Οι μονές, οι σκήτες και οι γέροντες που ζουν εκεί προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία σε κάθε επισκέπτη που έχει την επιθυμία να έρθει σε επαφή ή ακόμα και να φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο όσο αναφορά την άσκηση της Ορθοδοξίας. Σε αυτό το θέμα δεν επιχειρούμε τόσο να μιλήσουμε για το ίδιο το Άγιο Όρος αλλά εστιάζουμε στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου ταξιδιού για τον άνθρωπο ο οποίος νιώθει την ανάγκη να μάθει περισσότερα κατευθείαν από την "καρδιά" της Ορθοδοξίας.
Όσες συζητήσεις και να κάνει κανείς πάνω στην Ορθοδοξία πάντα καταλήγει ότι πρόκειται για ένα βιωματικό μυστήριο που δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως με την λογική. Όπως κάθε θρησκεία που περιέχει διαφορετικά επίπεδα "μύησης" με όμοιο τρόπο και το Άγιο Όρος έχει ένα πνευματικό επίπεδο παραπάνω από το σύνηθες (της Κυριακάτικης λειτουργίας) που μπορεί να προσφέρει εμπειρίες ανεπανάληπτες κυρίως λόγω της ασκητικής ζωής - εξαρτάται βέβαια που θα αποφασίσει κανείς να πάει - και των μοναχών που θα συναντήσει.
Το άγιο όρος εκτός από το πλούσιο φυσικό τοπίο, τους μοναχούς αφιερωμένους πλήρως στην ασκητική ζωή και τις μονές -σκήτες , έχει και μοναδικές βιβλιοθήκες που περιέχουν χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας τα οποία δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας για όσους φυσικά μπορούν να τα διαβάσουν. 
Τα κρυμμένα μυστικά που έχει η περιοχή φυσικά δεν μπορούν να περιγραφούν μέσα από άρθρα για αυτό το λόγο συμπεραίνει κανείς ότι η επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι μία μοναδική εμπειρία για όποιον θέλει να αυξήσει την πνευματικότητα του. Ακόμα και αν κάποιος μελετήσει ολόκληρη την Πατρολογία , το Γεροντικό και τις Γραφές πάλι θα έχει ανάγκη να ταξιδέψει σε αυτό το τόπο για να καλύψει εκείνο το κενό που αναμφισβήτητα καλύπτεται μόνο με την παρουσία σε εκείνο τον Άγιο τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου