Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μιά προφητική επιστολή του Στάρετς Ανατολίου του νεωτέρου της Όπτινα (+1927)

Ένα προφητικό κείμενο – καθρέπτης για τα όσα συμβαίνουν στις ημέρες μας. Το δημοσιεύομε με την ελπίδα, ότι θα ωφελήσει όσους ανησυχούν και αγωνιούν …, ώστε να διαπιστώσουν ότι «δει ταύτα πάντα γενέσθαι»
“… Θα εξαπλωθούν παντού αιρέσεις και θα πλανήσουν πολλούς ανθρώπους. Ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους θα ενεργεί με πονηρία με σκοπό να ελκύση εντός της αιρέσεως εάν είναι δυνατόν ακόμη και τους εκλεκτούς. Δεν θα αρχίση απ εὐθείας να απορρίπτη τα δόγματα της Αγίας Τριάδος, την θεότητα του Ιησοῦ Χριστού και την αρετή της Θεοτόκου, αλλά θα αρχίση ανεπαισθήτως να διαστρέφη τις διδασκαλίες και τους θεσμούς της Εκκλησίας και το πραγματικό νόημά τους, όπως μας παρεδόθησαν από τους Αγίους Πατέρες εν Αγίῳ Πνεύματι. Ολίγοι θα αντιληφθούν αυτές τις πανουργίες του εχθρού, εκείνοι μόνον οι πλέον πεπειραμένοι εις την πνευματικήν ζωήν. Οι αιρετικοί θα πάρουν την εξουσίαν επί της Εκκλησίας και θα τοποθετήσουν ιδικούς των υπηρέτας παντού, οι δε πιστοί θα καταφρονώνται.
Ο Κύριος είπε: “ Από των καρπών αυτών επιγνώσσεσθε αυτούς” και έτσι από τους καρπούς των, όπως επίσης και από τις ενέργειες των αιρετικών αγωνίσου να διακρίνεις αυτούς από τους αληθινούς ποιμένας. Αυτοί είναι πνευματικοί ληστές, λεηλατούντες το πνευματικό ποίμνιο και θα εισχωρούν στην αυλή των προβάτων (την Εκκλησία ) αναβαίνοντες «αλλαχόθεν» (και όχι από την πύλη), όπως ακριβώς προείπε ο Κύριος. Θα εισχωρούν παρανόμως, μεταχειριζόμενοι βία και καταπατούντες τους θείους θεσμούς. Ο Κύριος τους αποκαλεί κλέπτας ( Ιω ι,1). Πράγματι, το πρώτο έργο που θα κάνουν θα είναι ο διωγμός των αληθινών ποιμένων, η φυλάκιση και η εξορία τους, διότι χωρίς αυτό θα είναι αδύνατον σ αυτούς να λεηλατήσουν τα πρόβατα. Γι αυτό παιδί μου, όταν δείς την παραβίαση της πατερικής παράδοσης ς και της θείας Τάξη στην Εκκλησία, της Τάξης που εγκαθιδρύθηκε από τον ίδιο τον Θεό, γνώριζε ότι οι αιρετικοί έχουν ήδη εμφανισθεί, αν και προς το παρόν μπορεί να αποκρύπτουν την ασέβειά τους. Ακόμη θα διαστρέφουν την Αγία Πίστη
( Ορθοδοξία) ανεπαίσθητα με σκοπό να επιτύχουν, καλύτερα να παραπλανήσουν και δελεάσουν τους απείρους στα δίχτυά τους.
Ο διωγμός δεν θα στρέφεται μόνον εναντίον των ποιμένων, αλλά εναντίον όλων των υπηρετών του Θεού, διότι όλοι εκείνοι που θα κυβερνώνται από την αίρεση δεν θα ανέχονται την ευσέβεια. Να αναγνωρίζεις αυτούς τους λύκους με ένδυμα προβάτων, από τις υπερήφανες διαθέσεις τους και την αγάπη τους δια την εξουσία. Θα είναι συκοφάντες, προδότες, ενσπείροντες πανταχού έχθρα και κακία. Οι αληθινοί υπηρέτες του Θεού είναι ταπεινοί, αγαπούν τον πλησίον και είναι υπάκουοι εις την Εκκλησία.
Οι Μονάζοντες θα καταπιέζονται μεγάλως από τους αιρετικούς και ο μοναχικός βίος θα περιφρονείται. Τα Μοναστήρια θα λιγοστεύσουν, ο αριθμός των μοναχών θα μειωθεί και αυτοί που θα μείνουν θα υποφέρουν ποικίλους εκβιασμούς. Αυτοί οι εχθροί του μοναχικού βίου τέλος πάντων έχοντες εμφάνιση μόνον ευσεβείας, θα προσπαθούν να ελκύουν τους μοναχούς με το μέρος των, υποσχόμενοι σ αυτούς προστασία και γήϊνα αγαθά, κακοποιούντες τους αντιτιθεμένους σ αυτούς με διώξεις. Αυτές οι κακοποιήσεις θα προξενούν μεγάλη απόγνωση στους ολιγοψύχους, αλλά εσύ παιδί μου να χαίρεσαι, διότι έχεις ζήσει μέχρι τούτον τον καιρό, επειδή σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου (Ματθ. Ι,31) οι πιστοί τότε, που δεν έχουν δείξει άλλες αρετές, θα λάβουν στεφάνους μόνον και μόνον επειδή στάθηκαν στερεοί στην πίστη. Να φοβείσαι τον Κύριο παιδί μου. Να φοβείσαι μήπως απωλέσεις τον στέφανο που ετοιμάσθηκε για σένα. Να φοβείσαι μην αποβληθείς παρά του Κυρίου εις το σκότος το εξώτερο και την αιώνια κόλαση. Στέκε ανδρείως στην πίστη και εάν είναι αναγκαίο να υπομένεις διωγμούς και άλλες θλίψεις, διότι ο Κύριος θα είναι μαζί σου, και οι άγιοι μάρτυρες και ομολογητές θα βλέπουν με χαρά τους αγώνάς σου. Ομως αλλοίμονο στους μοναχούς σ ΄αὐτές τις ημέρες που θα είναι δεμένοι με υπάρχοντα και πλούτη, οι οποίοι ένεκα της αγάπης, της “ειρήνης” θα είναι έτοιμοι να υποταχθούν στους αιρετικούς. Αυτοί θα αποκοιμίζουν την συνείδησή τους με το να λένε “εμείς συντηρούμε και σώζουμε το μοναστήρι, και ο Κύριος θα μας συγχωρήσει”. Οι ταλαίπωροι και τυφλοί, δεν αντιλαμβάνονται ότι δια μέσου της αιρέσεως οι δαίμονες θα εισέρχονται στο μοναστήρι, το οποίον δεν θα είναι πλέον τότε ένα άγιο μοναστήρι, αλλά γυμνοί τοίχοι από όπου η χάρις θα αποχωρεί.
Ο Θεός οπωσδήποτε είναι ισχυρότερος από τους εχθρούς και ποτέ δεν θα εγκαταλείψει τους υπηρέτες του. Αληθινοί χριστιανοί θα ευρίσκονται έως τέλους του αιώνος τούτου, μόνον που θα προτιμούν να ζουν σε απομακρυσμένους και ερημικούς τόπους. Να μη φοβείσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβείσαι την ολέθρα αίρεση, διότι αυτό είναι που μας γυμνώνει από την θεία χάρη και μας χωρίζει από τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου